Letní výjezdový tábor Záseka 2022

Krásný den!

Již v sobotu 16. 6. 2022 odjíždíme na náš výjezdový tábor do Záseky u Netína. Těšit se můžete na denní reporty na našem webu a fotografie na Rajčeti. Těšíme se na Vás všechny! Sraz je zítra v 13:00 hod. 

Sobota 16. července

Tábor Záseka u Netína právě začal! Natěšené děti, snad o ještě více i jejich rodiče, jak to bylo vidět okatě při odjezdu :-) Odjelo 74 táborníků a tábornic, počet vskutku chvályhodný. Vedoucích je celkem 9 - Doutnák, Šmudla, Vojta, Spongebob, Rocky, Koumák, Květák, M tečka a Odlesk. Sraz proběhl dobře, autobusy přijeli také dříve, loučení bylo oboustranně nadšené :-)

Cesta byla zajímavá, tolik červených semaforů a pomalých průjezdů je vidět snad jenom v Čechách. Ubytování u kluků bylo úplně v pohodě, nejstarší dívky chtěli spolu bydlet pohromadě, ale 15 treperend se opravdu nevejde do jedné místnosti :-) Okamžitě po zabydlení zamířil nejstarší oddíl dívek k pánům na návštěvu. Samozřejmě jim pomoci s vybalováním a ubytováním, pouze zlí jazykové tvrdili, že to bylo za účelem seznamování ...

Tábor překvapil prvním nástupem, je vidět, že s námi jezdí více než 90 procent stálých dětí, byl bleskový a perfektní! Stejně jako rozdělení do soutěžních oddílů a losování šátků. Tentokrát byly barva následující – červená a žlutá klasika, nově oranžová a růžová! O ni se rozpoutal litý souboj, ale Rohlík prokázal mužnost při losu a zvítězil :-) Kapitánem růžových se stala fotografka Adélka Tušilová, zástupcem Anežka Tamelová. Šéfem oranžového týmu je Anet Šverclová, zástupem Kačabajka. Velitelem červených je Eliška Kroupová, zástupcem Dan Prorok. U modrých je kapitán Lucka Vlková, zástupce další fotograf David Voral. Těší nás, že z fotografického tábora máme v Zásece hned čtyři fotografy (navíc ještě Nela Mědílková a z loňského Eliška Kroupová) :-)

Večerka byla vyhlášena v 22.00. na tvářích nejstarších jsme vyloudili mimořádně překvapené výrazy. Údajně jim v tu dobu teprve začínají domácí aktivity!

Neděle 17. července

Neděle ráno začala novinkou, hudba zvala táborníky na nástup na rozcvičku. Pánové vypadali normálně, ale dámy (zvláště ty nejstarší) spaly nejenom ve stoje, ale i za chůze :-) Absolutně nechápaly, kde jsou a co tam dělají. Dokonce vedoucím vyčetly, že byly údajně hluční a ony nemohly usnout! A to my jenom připravovali plán na další den ...

Dnešní den byl věnovaný autobusové dopravě na Vysočině a přesunem na farmu Eden. Konal se totiž koňský den s velmi zajímavým programem westernu, soubojů, drezúry, ukázek apod. Součástí aktivit byly hádací soutěže v domcích z 19. století s ukázkami života, zvyků a řemesel. V budově navíc děti viděly koňské postroje, bryčky, kočáry, staré nářadí, pomůcky a další zajímavé nástroje. Jako obyčejně se táborníci (zvláště mladší) do informačních stánků, nabídkám různých hraček apod. Asi Vám budou děti psát, že došly drobné :-)

Večer proběhl u táboráku s buřty, příprava ohně byla poměrně obtížnější. Starší oddíly si hezky zazpívaly, kupodivu jim to šlo. Tentokrát šli všichni táborníci spát rádi, je vidět, že vytrvalá aktivita má svoje pozitiva!

PS: Výlet na farmu, kde není pomalu žádný pohyb se vyznačoval zvláštnostmi – jedno píchnutí vosou, jedno kousnutí oslem, jeden pád do krtince, další malý úraz kolene, jedna tříska v zadnici a dvě ztráty čepic – naštěstí se rychle našly :-) Co budeme dělat, až půjdeme na výlet, opravdu nevíme ... Dobrou noc rodičové!

Pondělí 18. července

Začátek týdne nás přivítal hezkým počasím, které se během dne stupňovalo. Odpoledne jsme se prostě museli jít vykoupat, drtivá většina toho využila. Ráno naopak někteří přišli na nástup pozdě a šli do vody nedobrovolně. Vrků, Mates, Norbert a Honza Benda prostě nemohli chybět :-)

Dopoledne proběhla první rozřazovací soutěž v běhacích piškvorkách o umístění svého oddílu na mapě. Následovala hra „Motýl“, kde se poměrně složitě skládala motýlí křídla v deseti kolech v různých kombinacích. Akce byla možná náročnější pro vedoucí a jejich počtářské umění :-) První skončili růžoví s obřím náskokem. Druzí oranžoví, třetí modří a poslední červení.

Odpoledne začala první část zajímavé hry „Obchodování a Výměnný obchod“. Táborníci museli hádat z popisu předmětu jeho pravý význam, a získat žetony. V okolí byly tři stanoviště, každé nabízelo různé druhy zboží s různými cenami. Děti musely složit celý list papíru s získat maximální počet žetonů. Jeden příklad – Co je to tekuté zlato od pilných opylovaček? Je to med. Po první části na čtvrtém místě skončili červení, třetí růžoví, druzí oranžoví a první modří.

Po večeři proběhla hra „Městečko“. Cílem bylo najít si dvojici, dostat za úkol jedno z řemesel (podnikatel, pouliční umělec, farmář, hasič apod.) a plnit řadu úkolů. Pointa byla ale mluvit ve dvojici úplně stejně. Když se ale na malém prostoru pohybuje 40 párů, navzájem se překřikují, tak zde máme dokonalé městečko a oblíbené trhy :-) Nakonec vedoucí jako přísná porota vyvolali vždy jedno z řemesel a čtyři dvojice, které nám úkoly museli nahlas přeříkat. Famózní výkon předvedla Anet Šverclová s Kačabajkou, výstup dokončili chválením vedoucích. Jsme samozřejmě nestranní, ale bylo to velmi sympatické. Zvítězili červení s 117 body, druzí modří 113, třetí růžoví 111 a čtvrtí oranžoví se ziskem 107 bodů. Rozdíly byly minimální, svědčí to o velké odvaze a snaze všech týmů.

A jak jsem slíbil, zde je přehled jednotlivých soutěžních týmů (pokud bych na nějaké dítko zapomněl, určitě patří do nějakého oddílu):

Červení: kapitán Eliška Kroupová, zástupce Dan Prorok. Členové Anička Paclíková, Jan Benda, Bětka Anderlová, Tomáš Holub, Jana Růžová, Majda Sládková, Lucka Suchánková, David Chaloupka, Filip Kačmarik, Tomáš Vlk, Lukáš Kracík, Kája Horáková, Nikol Musilová, Tomáš Vrbata, Míša Flekačová a Jarda Vlček.

Oranžoví: kapitán Aneta Šverclová, zástupce Kačabajka Spálavská. Členové Tonda Vlajkovič, Klárka Kubánková, Ondra Tušil, Markéta Veselá, Kryštof Němec, Norbert Zadák, Honza Hrbáček, Ella Fejfarová, David Jakeš, Adam Martiník, Nela Kačmariková, Emma Hergerová, Terezka Ječná, Ondra Šmíd, Honza Kulič a Matěj Šmíd.

Růžoví: kapitán Adélka Tušilová, zástupce Anežka Tamelová. Členové Nela Mědílková, Lukáš Rohlík, Anička Dvořáková, Aneta Miletínová, Milan Havránek, Kája Nouzáková, Mates Herger, Eliška Kudrnová, Kuba Hořák, Ríša Němec, Tomáš Mišák, Sebík Pešek, Filip Milata, Ondra Váhala, Dominik Pešek, Nikol Matijašecová a Nikol Šilhová.

Modří: kapitán Lucka Vlková, zástupce David Voral. Členové Terka Milatová, Linda Rohlíková, Vojta Schestag, Marek Molavec, David Martiník, Gita Fajfrová, Regina Malá, Eliška Šverclová, Ondra Ječný, Kačka Hrbáčková, Max Hrbek, Filip Chaloupka, Tomáš Kolek, Jindra kalina, Aleš Matijašec, Max Lichý a Kája Vrbatová.

Úterý 19. července

I dnešní den byl velmi teplý, jsme neskutečně rádi za možnost koupání. Mezi soutěžemi, před večeří se snažíme využít vody k ochlazení. Táborníci ale soutěží s nadšením, bez ohledu na tepla. Mažou se poctivě a co nás hodně překvapilo, byly čepice! Nosí je poctivě i nejstarší, že by nový druh outfitu?

Dopoledne proběhla dravá soutěž „Boj o vlajku“ s Ringo kroužky. Nejdříve vedoucí scénkou a muzikou „Poupata“ předvedli všechny nectnosti při boji, čeho se mají táborníci vyvarovat. Samotná soutěž byla opravdu těžká, hodně běhací a bojovná. Mezi staršími bojoval až na hranici svých možností Vlajka, Marek Molavec, Vojta Schestag, Rohlík, Benda, Tušil, Vrků a řada dalších. Holky nezůstaly pozadu, kapitánky týmů, jejich zástupkyně a další byly útočné až běda. Malí prckové rychle okoukali starší a jejich skoky k nohám a kolem krků byl vysoce efektivní. Zvláště nejmladší oddíl dívek, tzv. „Dream Team“ byl drze divoký. První byli růžoví, druzí červení, třetí oranžoví a čtvrtí modří.

Odpoledne se dohrávala hra z předchozího dne „Výměnný obchod“. V celkovém součtu na třetím místě skončili červení a růžoví. Na druhém místě skončili oranžoví a první byli modří.

Cílem celotáborové hry je vylodit se na ostrově, každý tým na jednom cípu, a postupovat do vnitrozemí. Oddíly musí obsazovat celkem 25 území, každé má jiný počet budov a zdrojů (kámen, dřevo, zlato). Po každé hře první dva týmy zabírají vytipované území, ostatní nemůžou. Po oznámení nové hry a seznámení se jejím zaměřením (logická, běhací, šikovnostní, manuální, týmová apod.) se rozhodnou všechny týmy, jestli budou obsazovat okrajová území nebo zaútočí na lokace s vyšším obsahem surovin a budov nebo se hned vrhnou na protivníka, na kterého si věří. Oddíly mají také možnost po obsazení území za určitý obnos opravit budovy a ke konci tábora zvýšit finanční ohodnocení oblasti. Je to samozřejmě risk, ale v tom je hra zajímavá. Je zapotřebí logický úsudek a počítání surovin včetně zlata.

Večer si děti zahrály po oddílech míčové hry a potom se koupali (chodí každý druhý den). Vcelku chodí do sprch rády, kupodivu se neozývaly protesty, že se častým koupáním ničí pleť ... Kolem půlnocí nás vedoucí mimořádně pobavila malá děvčátka. Najednou se kdesi vyloupla s dokonalým oblečením - kompletně v černém včetně tmavých brýlí a začal jejich lov s cílem ukrást vlajku :-) Jejich přesun přískoky, plazením a šeptáním, kde byli hlídači ještě 100 metrů daleko nás velmi bavil. Zvláště, když se plazili u nás v klubovně :-)

Středa 20. července

Tábor nám rychle ubíhá, máme středu! Ráno měli průšvih nejstarší holky, když po ukradení táborové vlajky se vrhly k ránu do chatek nejstarších kluků a vlajku si vzaly zase zpátky. Šli okamžitě do vody a velmi důrazně poučeny.

Dopoledne proběhla zajímavá soutěž, tentokrát spíše zaměřená na šikovnost. Táborníci museli najít v lese uschované barevné modelíny a barevné předlohy, podle kterých vytvářeli filmové, pohádkové a další zvířecí a lidské postavy. Bodové rozdíly byly minimální. Poslední růžoví (50,5), třetí modří (57,5), druzí oranžoví (60) a první červení (65).

Odpoledne k nám přijela Univerzita Pardubice se svými oblíbenými chemickými a fyzikálními pokusy. Tábor se rozdělil na tři stanoviště a postupně rotoval. Děti měly možnost si všechno vyzkoušet, jejich barevné prsty vypadaly zajímavě. 

Na svačinu jsme přivezli obří melouny, všechny vážily přes 15 kilogramů. Nakoupit je, zvážit, přivézt a pokrájet byl úkol hodný silných jedinců. Spolu s perníkem jsme děti uspokojili a připravili na večerní aktivitu a tou byla diskotéka. Jedna z nejoblíbenějších zábav většiny táborníků je zde! Tentokrát ale vnějších prostorách, na hřišti. Mezi vedoucími máme zdatné diskoznalce hudby Květáka, Koumáka a M tečku, táborníci byli spokojení a my také. Zvláště nejstarší tanečníci a tanečnice byli k neutahání, řádili spolu, jeli mašinku, letošní rok jsou dokonale sehraní. A jak se ukázalo, písnička „Popelnice“ od Míši Růžičkové se stává pomalu, ale jistě hymnou tábora!

Čtvrtek 21. července

Parna pokračují, teploty jsou vysoké. Neustálé denní pokyny – čepice, krém na opalování, repelent, večer tepláky, dlouhé rukávy ... Tábor se ale snaží, po počátečním váhání se perfektně sladil, dokonce i prckové odkoukali od starších rychlost a přesnost. Jenom u nejstarších dam stále zápasíme s ramínky a mini kraťasami. Prostě pro krásu by obětovala úplně všechno!

Dopolední soutěž byla založená na dokonalé logické souhře s šikovností. Týmy včetně vedoucích měly za úkol vytvořit pro syrové vajíčko padák. Po složitější přípravě byly provedeny shozy padáků s vajíčky, výsledky byly ale děsivé. Z devíti vajíček přežilo pouze jediné! Prokázal se vojenský talent budoucího vojáka Milana Havránka, který zajistil růžovým cenné vítězství. Vedoucí ale ostudně prohráli! Oni totiž výjimečně nepodváděli :-)

Odpoledne jsme si vzpomněli na fantasy film „Fantastická zvířata“, Mlok Scamander, Grundelwald, Kowalski, sestry Goldsteinovy a další zajímavé postavy. Úkolem hry bylo nalézt, pochytat a vrátit Mlokovi do jeho kouzelného kufříku 16 uprchlých zvířat. Táborníci se velmi snažili, v horku nás stále překvapuje, jak drtivá většina z nich bojuje, předhánějí se, nic nevzdají. Je pravdou, že pokud jezdí každý rok stejná parta dětí, doplněná vždy o pár nových táborníků, funguje k velké spokojenosti. K tomu se musí přičíst kvalita tábora, jídla a rodiče můžou být spokojeni. S jídlem jsme u některých jedinců bohužel zápasili, přes asi nejlepší tábor s výborným jídlem jsou poněkud rozcapení. Pokud se nezlepší, polední nákupy ve stánku jim zakážeme.

Večer proběhl táborák, druhou večeří byl Termix, rohlíky a chleba. Jako obyčejně se zpívalo, starší si to hezky užili. Oproti loňským rokům je zpívání hodně oblíbené. Když se do toho zapojí Doutnák a M tečka se svými kytarami, je to lahůdka!   

Pátek 22. července

Vážení rodičové, máme pátek a polovinu tábora za sebou! Vaši roztomilí potomci se pomalu blíží zase do Vašich náručí, můžete se připravovat na jejich návrat. Přemýšlejte, čím je k jídlu uctíte, kam je vezmete na nákupy, do obchodních center, jaké jim nakoupíte dárky za příkoří odluky od Vás (např. nový mobilní telefon, počítač, kolo apod.). I když – ráno jsme jim veselou novinu oznámili, ale zvláště u starších jsme vyvolali poněkud bouři nevole, tak nevíme. Jinak po ohlášeném dnešním výletu po barokních památkách se všichni domnívali, že nejlepší barokní dílo je Kaufland ... Tak nevím, co je to ve škole vlastně učí ... Pochopitelně to nebudou památky, ale výlet za zmrzlinou do nedalekého Netína!

Dopoledne proběhla akce na logické uvažování! U části dětí jsme vyvolali velké zděšení, hraničící s panikou ... Proběhl AZ kvíz, Einsteinova hádanka, on-line únikovka. U AZ kvízu nás překvapily rozdílné znalosti. Těžké věci znaly, ale zkratku ŠK (školní jídelna) neznali. Že by obědvali v KFC?  U hádanky nám ale všichni pohořeli, detektivové z nich bohužel nebudou. Byli marní jak mladší, starší. On-line únikovka byla bezvadná, hádání zvládali všichni, zvláště na vedoucích si smlsli! Pořadí bylo následující – oranžoví 56 bodů, modří 46 bodů, růžoví 44 bodů a červení 35 bodů.

Odpoledne jsme vyrazili na výlet a to pěšky! Šok, děs, úžas! Do poslední chvíle v drtivé většině menší děti doufaly, že se objeví autobus, případně menší dopravní letadlo. Myslím, že by táborníci dokázali připravit přistávací dráhu! Po nočním vydatném dešti bylo lehce chladněji, takže jsme ťapkali spokojeněji. Trasa byla sice dlouhá pouze 4 km tam a stejně zpátky, ale při současné kondici dětí to u některých vypadalo jako boj o přežití. Něco jako ve stylu hlášky Kvída „Matko umírám“ z filmu „Báječná léta pod psa“. Zmrzlinu jsme měli objednanou dopředu, byla čokoládová a bezinkový květ! Někteří nadšenci včetně vedoucích šli dvakrát!

Večer se odehrála detektivní hra s názvem „Poirotiáda“. Osm osob živých, jedna mrtvá + soudce. Mezi nimi se odehrálo drama, které vyvrcholilo vraždou, a to až na čtvrtý pokus. Ráchel, Magdaléna, Jiří, mrtvola Ota, Jana, Kateřina, Karolína a Michal rozehrály zajímavé situace, které musel tábor odhalit a soudci oznámit všechny zjištěné informace a detaily kriminálního činu! Do večerky se ale nepodařilo soutěžním týmům detektivku vyřešit, bude se pokračovat zítra!

Sobota 23. července

Dopoledne pokračuje naše detektivní drama. Večer si nejstarší táborníci dokonce vzali nové papíry a znovu se dlouhou dobu pokoušeli přijít na záhadu zblízka. Detektivka nakonec trvala až do oběda! Vítězem byl tým oranžových, druhé místo obsadili modří, třetí červení a Černý Petr nakonec zůstal u růžových.

Po obědě proběhla velmi zajímavá akce, kterou všichni známe prakticky od narození! Je to oblíbený „Člověče, nezlob se!“ Tentokrát proběhla hra na trávě, za velkého jásotu prakticky celého tábora. Část dětí běhala na tři místa pro číslo, hodnotu si určily hodem kostkou. Potom ho rychle donášela na hrací plochu, musela ale utíkat před soupeři, kteří se jim pokoušeli číslo vzít. Po zdárném doručení je předali svému týmu, ten bleskově posunoval živé figurky v podání nejmenší po ploše a daných číslech. Byl to neskutečný boj, celý tábor makal jako o život. Někteří tak dřeli, že konci nemohli už ani chodit. Vlajka byl úplně mimo, stejně Anežka Tamelová, Ondra Tušil, Marek Molavec, David Jakeš a řada dalších. Kapitáni a zástupci byli skvělí, motivace byla úžasná. Poslední skončili červení, ale bojovali! Třetí oranžoví, druzí po velkém překvapení a obratu růžoví, modří byli první a famózní. Za odměnu šel celý tábor do vody! Vodní nádrž je skvělá, nechápeme, jak jsme mohli bez ní žít.    

Večer proběhla diskotéka, tentokrát se více zapojili jako obyčejně nejstarší, ostatní si spíše povídali a poslouchali nebo zpívali. Po druhé večeři jsme je uložili, nejstarší byli pořádně rozjuchaní. Malá perlička na závěr – prostřední dívky v noci vyvolávaly duchy ...

Neděle 24. července

Nedělní ráno bylo úžasné. Pohled na přicházející táborníky na nástup byl dokonalý. Malí vypadali na vyorané myšky, nejstarší dívky jako spící šípkové Růženky. Brkaly za chůze, v teple oblečené jako kdyby měly přijít mrazy a neustále opakovaly „My máme hlad, už chceme na snídani!“ Speciálně Anet, Kačabajka, Anežka Tamelová, Terezka Milatová, Bětka Anderlová, Anička Dvořáková a Anetka Milatová. Z mladších Majda, Ella, Klárka a Eliška. Kluci byli kupodivu v pohodě, zázrak! Při samotné rozcvičce se všichni pomalu probírali, ale mručeli, že je pohyb nezdravý, že si zničí figuru. Pravda, pár sportovních výjimek se našlo. Honza Kulič je vysloveně proti jakémukoli rannímu pohybu, další se snažili být velmi nenápadní, to znamená šikovně uschovaní v davu.

Dopoledne proběhla další z nových soutěží s názvem „Bitva korábů“. Velmi rychlá a bojovná akce. Na hřišti proti sobě bojovaly všechny týmy, rozdělené na mladší a starší. Každé družstvo se ovázalo šátky, připravilo stěžeň, vlajku, dostalo 10 papírových balónků a vyrazilo sbírat mořské ryby s různými body. Balónky se vyřazovali, schraňovali ryby, které rychle převáželi do přístavů a znovu útočili. Byl to velký mazec, oddíly uzavíraly koalice a tvrdě šli po sobě. Finální výsledky nás překvapily – růžoví byli první! U nich hodně zabojovali mladší. Modří byli s minimálním náskokem druzí před oranžovými. Peloton uzavřeli červení.

Odpoledne pro značné horko došlo k vyřazení jedné hry, hráli jsme jenom oblíbenou přetahovanou lanem. Opět se do sebe oddíly (opět dělené) pustily jako zabijáci v džungli. Děti nám dělají na táboře velkou radost, takhle kompaktní a snažící se táborníci nás těší! V této hře, která je pouze polovinou se vedení ujala dvě družstva – růžoví a oranžoví, třetí jsou červení, modří tentokrát poslední. Zbytek času před večeří vyplnilo koupání.

Po večeři začalo promítání filmů, hraní karet a společenských her, dle výběru každého táborníka. Vedoucí jsme připravili pro celý tábor překvapení v podobě zakoupeného velkého sudu kofoly a s pomocí majitelky, která zapůjčila čepovací zařízení, si všichni užili kofoly do sytosti!

Pondělí 25. července

Pondělí proběhlo v cestovatelském duchu. Sice jsme dopředu oznámili, že jedeme na akci tam autobusem a zpátky se jde pěškobusem, bylo to ale marný. Nám tady snad už nevěří ani noha od židle ... A to se vedoucí tak snažíme je obelhávat co nejpečlivěji a nápaditě ...

Vyrazili jsme do Jihlavy. První zastávkou byl Ostrov Robinson, obrovský zábavní park. Na velké ploše byla řada atrakcí pro všechny věkové skupiny, tedy i pro nás. Laserové střílení puškou, plavba na korábu, sjezdy po skluzavkách, chození po lanech u samotné střechy, stolní elektronické fotbaly, trampolíny, kuloklece, labyrint, elektrická auta a řada dalších. Tábor se dokonale vyřádil, občerstvil v místní jídelně a cukrárně včetně vedoucích! Naše malé parádnice Terezka Ječná, Emma Hergerová a Nela Kačmariková se ustrojily do parádnických pirátských oblečků a zapózovaly při řízení pirátské lodě!

Další návštěvou byla ZOO. Velmi pěkná zoologická zahrada v členitém terénu, programy každou hodinu, krmení zvířat, občerstvení na každém kroku. Sice bylo opět parno, ale bylo se kde schovat, navíc u vodních zvířat bylo příjemně. Část nejstarších dětí se ulejvala pod stromem, ale jejich druhá část a zbytek celého tábora si to hezky užil.

Večer proběhla akce „Oddíly sobě se svým vedoucím“. Hrály se míčové hry, společenské aktivity, proběhlo koupání tábora. Perličkou je, že se nám kluci koupají dokonce častěji než holky, někdy i dvakrát denně! Lépe se voní, jejich chatky na rozdíl od dívčích vypadají jaksi lépe. Tady se snad obrátil čas :-)

PS: Táborové drby – Kája Nouzáková odmítá držet dietu, večer se přímo přecpala jedním rohlíkem! K této dáme se ještě pojí zajímavá scéna z návštěvy ZOO v Jihlavě. Jak mě sdělily její nejlepší kamarády Anička Paclíková a Bětka Anderlová, počůral ji tapír nohu (jméno zůstalo nezjištěno), z čehož byla velmi rozladěná – plně chápeme Kájo ... Hezký večer!

Úterý 26. července

Ráno pršelo! Nemožné se stalo skutkem! Dokonce jsme zrušili ranní budíček, rozcvičku a hlídky. Špatné počasí vydrželo prakticky až do večera, soutěže se přesto daly dobře hrát. Bylo příjemně chladno, výjimečně jsme se nekoupali.

Táborníci byli ráno poněkud znaveni, pravděpodobně delším spaním. Nemusí se ale příliš dlouho obávat, zítra bude kozí farma, a to bude pořádná výprava! Návrat do tábora dle šikovnosti, nadání a fyzických sil jednotlivých skupin, samozřejmě bez nejmladších oddílů.

Dopoledne se odehrávala odpočinková hra, která byla zaměřena na výtvarné cítění, tvořivého ducha, kreativních nápadů, hudebního talentu a tanečních kreací. Jenom ten malý zbytek, kterému chybělo nadání pro uvedené disciplíny, zoufale vytřeštil oči, zalapal po dechu a padal do mrákot. Padaly sice zoufalé snahy o zavedení běžeckých disciplín, příp. maratonu na 42 kilometrů, ale neprošly! Týmy postupně vytvářely mapy svých území, skládaly hymny, vymýšlely erby, vlajky, tradice a příběhy k nim, které potom přednášely před porotou, slouženou z oblíbených táborových vedoucí. Poslední disciplínou byl tanec, který byl ozdobou celé akce. Akrobatické kreace u týmu oranžových v podání malé Emmy a vlajky byla přímo úžasná. Vítězem klání byli červení, druhými se stali modří, třetí oranžoví a poslední místo obsadili růžoví.

Odpoledne začala pokračovací soutěž s názvem „Volby 2022“ Děti se naučily, jak probíhají volby v ČR, plnily soutěže, v jednotlivých krajích obsazovaly poslanecká místa v zastupitelstvech. Po večeři probíhala prezentace lídrů politických stran, program a lákání k podpoře jejich plánů! Nejvíce hlasů získal tým oranžových, čehož náležitě využil. Vytvořil po delším jednání koalici s červenými, ta v celkovém součtu se 107 hlasy ovládla politickou scénu. Získali tak křesla ministrů a předsedy vlády, stala se jím Anet Šverclová. Pokusila se sjednotit i poražené voliče, ale výsledek příliš zřejmý. Modří a růžoví tak prohráli.

Večer ještě proběhlo losování na Kozí farmu – červení získali vedoucí Vojtu, oranžoví Květáka a M tečku, modří Doutnáka, růžoví Spongeboba a Rocky. Další losování určilo kódové místo, kde budou vysazeni z autobusů.  Červení získali místo „Bob a Bobek“, Oranžoví „Kadibudku“, modří „Bohuše“ a růžoví „Jiřinu“.

PS: Perlička – Tři Aničky slavily svátek, včetně vedoucí Šmudly! Celý její oddíl ji složil překrásnou básničku a předal dárek. Jsou to koťátka roztomilá :-)

Středa 27. července

Kozí farma je pojem. Někdo se ho lehce obává (někteří vedoucí například), jiní jsou vyloženě nadšení (táborníci)! Dostat čistý papír (mapu), psací pero, pořádnou svačinu, pořádně si připravit batoh s nezbytnými propriety na celodenní akci a můžeme vyrazit. Kozí farma má nečetně variant, obecně je ale o tom, že se v určitém prostoru vysadí táborníci, rozdělení na soutěžní oddíly. Potom se musí do určitého času dopravit po vlastní ose zase do tábora. Nesmí použít dopravu, ani chodit po hlavních silnicích, musí používat podchody, nadchody, prostě všechno dle předpisů. Se skupinami jdou vedoucí, kteří ale nesmí radit, pouze dohlížejí na bezpečnost a regule soutěže. Akce je velmi oblíbená, byť ráno to vypadalo, že nejstarší oddíl dívek chce být naprosto neviditelný.

Autobus odvezl soutěžní oddíly do 4 míst v okruhu cca 15 kilometrů a hned začala akce! Oranžoví nabrali okamžitě přímý směr, který byl podpořen skvělou paní pokladní na nádraží v Kozlově. Díky ní našli správný směr a za neustálého běhu, takřka bez větších přestávek (zoufalý byl pouze vedoucí Květák – neměl čas na svačinu, ani si pořádně užít zmrzlinu) doběhli do tábora za 3 hodiny a 50 minut. Druzí červení překvapili. Zpočátku nemohli nalézt ani přes rady místních k cestu podchodům pod silnici a později ani pod tratí. Vedoucí Vojta začínala být již zoufalá. Ale po tomto zaváhání se dali do stíhací jízdy, kterou završili krásné druhé místo. Naopak růžoví od začátku makali, Adélka jako kapitánka správně luštila dle jízdního řádu autobusů směr dalšího pochodu a cestě do tábora již nic nebránilo. Po jisté době narazili na oranžové, ale i přes veškerou snahu jim utekli. Bojovnost jim totiž nechyběla, zato dali v druhé polovině tratě přednost pár přestávkám a když zakufrovali těsně před cílem, třetí místo bylo jasné. Zlí jazykové tvrdili, že nemohl Spongebob a Rocky, ale my jim samozřejmě nevěříme! Modří byli od začátku připraveni zvítězit, navíc měli Doutnáka jako pojistku. Po vystoupení z autobusu se smáli od ucha od uchu, fotili se a byli velmi nadšeni. Začátek jejich cesty byl správný, leč v další obci se objevila zlá květinářka, která nemá děti. Poslala je totiž zase cestou zpátky a dokonce lesem! Možná je sestrou ježibaby a má podíl z výnosu perníkové chaloupky ... Nicméně po cestě zpátky a návratu do bodu startu se objevil hodný strejda hovnocuc, který je zase vrátil do již jednou navštívené vesničky, bohužel ztráta 90 minut je bolavá. Potom se modří rychle vrátili na správný směr, geniálně obešli kritický bod výpravy, ale těsně před táborem si to zamířili na Kněževes, podezírali jsme je, že se chtěli podívat na místní sbírku bonsají. Po prohlídce obce se podívali ještě do druhé, aby se konečně vrátili domů. Byli přivítání velkým a dlouhotrvajícím potleskem! Voda v nádrži byla mimořádně osvěžující, všichni si ji dokonale užili!

Nejmladší oddíly využili celý den k soutěžím dle táborových soutěžních skupin. Bylo na nich ukázkové, jak dokázali uznat svoje chyby a navzájem si pomáhat. Hrály běhací piškvorky, sprinty po oddílech, míčové hry. Letošní rok nás překvapilo, jak jsou mimořádně živé a akční! Překonaly všechny dosavadní rekordy. Hlavního vedoucího trápí Terezka Ječná při výuce angličtiny. Pochval dostává málo, většinou se praští do čela a pronese něco jako ve stylu „to jsem ještě neviděl, hrůza“ apod. Taková Kája Vrbatová to je dračice přes kluky. Tráví s nimi většinu času, pokud by to bylo po ní, klidně by se k nim přestěhovala. Prozradila nám svoji balící techniku na kluky: „Chytit, vzít za ruku a odtáhnout. Potom dát pusu a je její!“ Podotýkám, že hodně kluků se její techniky docela bojí ...

Večer se promítaly filmy jak pro mladší, tak pro starší, bylo zapotřebí si pořádně odpočinout. Malí šli spát dříve, starší později, film byl odměnou za jejich opravdu úžasnou bojovnost a vytrvalost.     

Čtvrtek 28. července

Poslední soutěžní den na táboře nastal. Je to zvláštní nostalgie, po dvou týdnech s dětmi a najednou všechno končí ... Zvykly jsme si na ně, máme je rádi, po příjezdu do Pardubic jsou za pár chvil zase pryč. Chtěli by to vymyslet nějakou akci po táboře a něco před táborem na seznámení.

Poslední soutěžní aktivitou byla hra "Hajzlbába" (spíše Hajzldědek v mém podání ...). Týmy si berou prázdné lístky, musí mě doběhnout (měním neustále směr a dokonce běžím ...) a orazítkované lístky musí zase dopravit své skupině. V cestě jim ale stojí průjmy - čvachtavý, blátivý, smrdutý a další v podání vedoucích. Ti je chytají a lístky zase odebírají. Samotná hra trvá přibližně hodinu a půl, tábor mocně běhá stále stejně, vedoucí stejně neběhají, postupně oslabují ... Mě se podařilo při úhybném manévru (údajně zakopnutí, svědci lžou) zapadnout nohou do krtince a následně se odporoučet na zem. Terka Milatová mě ale zachránila a vytáhla z jámy - moc děkuji!

Samotná soutěž byla vydařená, celkové pořadí bylo nakonec následující: Překvapivě zvítězili červení, ale o prsa somálské tanečnice před modrými, velkými favority na vítězství. Třetí se umístili oranžoví, poslední tlak se jim úplně nepovedl. Poslední, ale opět s minimálním rozdílem skončili růžoví, ti doplatili na slabý začátek. Mohutný finiš na konci již nestačil. Ocenění ale zaslouží celý tábor, byl bojovný, a to se cení.

Konec tábora jsme si zpestřili hodem syrovým vajíčkem, vždy ve dvojicích. Tradiční, letitá soutěž, ale jako vždy, napínavá a oblíbená. Zvítězila dvojice Aneta Šverclová a Kačka Spálavská, prostě Kačabajka. Porazily všechny vedoucí, dokonce ani Koumák a Šmudla nestačili a poprvé po třech letech vypadli těsně přes koncem.

Večer byl zakončen obligátní diskotékou, táborákem a pochutinami, které jsme dětem koupili. Každý si mohl zajít tam, kde mu to vyhovuje nejlépe. Diskotéka jako obyčejně vítězí. Před zahájením jsme ještě přivezli rychlé špunty, celý tábor si připil nealko šampaňským.

Samotný tábor je jeden z nejlepších, na kterém jsme byli. Jídlo bylo výborné, ubytování na vyšší úrovni, koupání přímo v táboře, prostor pouze pro nás. Navíc autobusová doprava, která Vám vyjde kdykoliv vstříc. Vzdálenost od Pardubic je přiměřená, okolní města jsou příjemná, máme tu Kaufland, pro děti největší a nejlepší centrum poznání a splnění všech jejích přání!

Chceme velmi poděkovat všem dětem za jejich snahu, bojovnost, soutěživost, ale také kamarádství, slušné chování. Za všechno děkovali, tleskali a oceňovali, ptali se, jestli nám nemůžou pomoc. Nejstarší jsou odcházející generací, střední nově nastupující, snaží se je kopírovat, berou je za velký vzor. Děkuji svým vedoucím za práci, volný čas, který věnovali přípravě a realizaci tábora. Jsem na ně pyšný, vím, že jim nemůžu nikdy vynahradit celý čas, kolik reálně stráví s dětmi.

Mějte se všichni velmi hezky, přeji pohodové strávení zbytku prázdnin a zase brzy na viděnou! Třeba v kroužcích u nás v Alfě nebo v našich fotografických kroužcích, které také vedu. Pár zájemců se již objevuje!